/

Friday, 25 January 2013

waspada.. hehehehe..

seorang penunggang motosikal yang sedang asyik menunggang disuruh berhenti ke tepi jalan oleh seorang polis trafik.. dia memberhentikan enjin motosikalnya dan tersenyum kepada polis trafik tersebut,.

polis trafik: dik, tolong bagi lesen?
driver motor: haa, ni dia pak cik.
polis trafik: ohh, lesen L. ada tampal L kat moto? (sambil tengok sekeliling moto)
driver moto: gulp.! erm.. takde pak cik. (sambil tersenyum kambing)
polis trafik: kenapa tak tampal? masalah nie. meh sini i/c adik..
driver motor: nah pak cik.. sambil2 tu dalam hati, 'mintak2 la polis nie tak mintak road tax motor ak pulak, ak lupe ad kat mne road tax tue'. =.=
polis trafik: okey. boleh jalan. nanti bayar saman ni dekat pejabat. okey.
driver motor: terima kasih pak cik. assalamualaikum.. dan terus beredar..( fuhh, selamat..)

#alkisahnya si driver tu terselamat dri ditanya tentang roadtax motornye,. bak kata orang, 'nasib baikk' ;)
actually,. kita selalu anggap diri kita bertuah apabila kita diselamatkan dari sesuatu.. walau pada hakikatnya,. ALLAH yg membantu kita, menyelamatkan kita.. dalam kata lain, ALLAH mungkin ingin memberikan amaran kpada kita,. supaya bersedia,.. sebagaimana kisah si driver tadi,. sewajarnya, dia perlu bersedia dari segala kemungkinan yang dia akn ditahan oleh polis trafik., ALLAH mahu kita waspada,.terutamanya dalam hidup kita seharian sbgai khalifah..
#mari kaitkan dengan kematian,. ALLAH akan datangkan bermacam perkara, untuk uji kita,. adakah kita bersedia? justeru kita harus berwaspada,.siapkan diri dengan bekalan2 yang membina.. setiap tahun, kita akan menyambut hari lahir kita namun sedarkah kita bahawa setiap kali kita menyambut hari lahir kita, setiap kali itu juga masa kita semakin berkurang.. tiada siapa yg bakal mengetahui hari esok.. berwaspadalah dengan bekalmu.. =]

No comments: